Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا؛ حجت‌‌الاسلام سیدحسین مؤمنی، شب گذشته، 1 آبان، به مناسبت ایام پایانی ماه صفر در مسجد اعظم قم به ایراد سخن پرداخت و بیان کرد: خداوند نعمتی به نام عقل به ما ارزانی داشته و به این واسطه انسان اشرف مخلوقات شده است. آن چیزی که انسان را در امتیاز بالا قرار داده عقل است و وجه ممیزه انسان از حیوان نیز همین عقل محسوب می‌شود؛ بنابراین عقل سرمایه‌ای مهم است و برای خود لشکریانی دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
دشمن آن نیز جهل است و جهل نیز داری لشکریان است. در روایت نیز جنود عقل و جنود جهل را داریم. این‌ها به صورت مستمر باهم در حال جنگ و نزاع هستند و اندک غفلتی از ناحیه عقل، موجب می‌شود که جهل غلبه پیدا کند و انسان در دنیا و آخرت خسران دیده شود.

وی در ادامه افزود: آدمی که در چند قدمی عاقبت به خیری است، به واسطه مغلوب شدن عقل عاقبت به شر می‌شود و بالعکس. همچنین عقل در روایت تعریف دارد و علاوه بر این، اموری که عقل را از بین می‌برد، نشانه‌های انسان عاقل و این دست مطالب نیز در روایات تبیین شده است. برای جهل و جاهلان نیز نشانه‌هایی بیان شده است، اما آنچه روی آن تأکید می‌کنم این است که طبق روایت امام رضا(ع) عقل بهترین سرمایه در وجود انسان است و در روایت امام علی(ع) داریم که عقل بالاترین غناست و امام مجتبی(ع) نیز فرمودند که عقل حجت درون است، اما در تعریف عقل باید بگویم که عقل عبارت از ملکه‌ای در وجود انسان است که ما را نسبت به پرستش خداوند امر می‌کند.
عقل در چنگال خیال
مؤمنی تصریح کرد: این عقل پیامد‌هایی نیز دارد و پیامد آن عبارت از تفکر و اندیشه است. انسان باید تفکر کند که چقدر هم دارای ثواب است، اما نه فکری که تحت تأثیر قوه خیال قرار گرفته است. این فضای مجازی و ... در تقویت خیال بسیار مؤثر است و آنکه مثل خوره عقل را از بین می‌برد، همین خیال است که عقل را از بین می‌برد. نوری که به واسطه عقل در طریق انسان قرار می‌گیرد از بین می‌رود و باید مراقب بود که چشم، گوش، زبان، شکم و شهوت در تقویت خیال بسیار مؤثر هستند. یک نگاه انسان را در فضا می‌برد و به شدت خیال‌پردازی عقل را زایل می‌کند.

وی در ادامه افزود: بنابراین نباید هر چیزی از این گوش و چشم وارد شود که نور عقل از بین می‌برد. پیامد عقل عبارت از اندیشه است. انسان باید بنشیند و لحظاتی را به اندیشه سپری کند و ببیند امروز که از او سپری شد، چقدرش در مسیر بندگی خدا بوده و شکر آن را به جا آورد. همچنین باید ببیند که چقدر از روزش در مسیر نفس و نفسانیت بوده که باید استغفار کند. عقل به انسان می‌گوید که تفکر کن، اما سوال این است که در چه زمینه‌ای باید فکر کند؟ از باب اطلاعات عمومی مانعی ندارد که انسان چیز‌هایی بداند. برای نمونه یکی از دوستان ما به سفر رفته بود. وقتی برگشت می‌گفت که چیزی که ذهنم را مشغول کرده این است که چرا فلان قبر بزرگ است و .... یکبار هم که در عمره بودیم با یک نفر اعمال را انجام دادیم، اما آن چیزی که ذهن دوست ما را درگیر کرده بود این بود که می‌گفت ما در انجام اعمال مجموعاً سه کیلومتر راه را طی کرده‌ایم؛ یعنی این آدم در این مدت هر قدمی که برمی‌داشته در حال متر کردن مسیر بوده نه اینکه از فکر به درستی بهره ببرد؛ بنابراین به هر چیزی نباید فکر کرد.   سه محور اندیشه
مؤمنی بیان کرد: انسان باید اندیشه خود را در سه محور جهت دهد که یکی از آن‌ها تفکر به مبدأ است. فکر کردن به برخی از مسائل فقط غصه انسان را زیاد می‌کند و باید از این‌ها پرهیز شود، اما زمانی که انسان به مبدأ پیدایش خود فکر می‌کند در این صورت دیگر دچار غرور نمی‌شود. یکبار آقای انصاریان که انتشارات دارند می‌گفتند که با علامه طباطبایی هم مسیر بودیم، ایشان در این مسیر سه بار از من پرسیدند که می‌دانی آدرس کجا است و من هم به ایشان آدرس را گفتم، اما یکبار از ایشان پرسیدم چطور است که شما بعد از سه بار هنوز هم آدرس در ذهنتان نمانده است؟ علامه فرمودند که من به چیز‌هایی که لزومی ندارد فکر نمی‌کنم و نمی‌گذارم که در ذهنم باقی بماند.

وی تصریح کرد: بنابراین باید انسان فکر را در زمینه‌ای قرار دهد که ارزش داشته باشد. فکر به مبدأ و اینکه انسان از چه به وجود آمده، نتیجه‌اش این است که به غرور مبتلا نمی‌شود. ما از چه چیزی به وجود آمده‌ایم؟ باید توجه کنیم که اگر اعتباری داریم خدا این اعتبار را به ما داده است. اگر روح را از ما بگیرند، جسد می‌شویم و نزدیک‌ترین آدم هم حاضر نیست یک شب تا صبح کنار جسد ما بماند.

مؤمنی در انتها بیان کرد: دومین جهتی که باید فکر را در آن مسیر سوق داد، تفکر به مقصد است. آخر کار ما قبر است و این حرص زدن ندارد؛ بنابراین ثمره فکر کردن به مقصد این است انسان مبتلا به غفلت نمی‌شود و سومین جهت نیز این است که انسان باید ببیند که چطور می‌خواهد این فاصله مبدا تا معاد را طی کند. انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن اندیشه حسین مومنی عقل فکر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۵۶۸۶۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشور‌های مختلف برای محافظت از کودکان چه کردند؟

در عصر تکنولوژی و فناوری استفاده از تبلت و گوشی میان کودکان و نوجوانان رواج پیدا کرد؛ اما استفاده از فناوری چه اندازه کنترل شده است تا کودکان محتوا‌های مربوط به سنین خود را مشاهده کنند؟

اینترنت و فضای مجازی به همان میزان که مفید و سودمند است، می‌تواند مخرب هم باشد به خصوص برای کودکان و نوجوان که نمی‌توانند محتوای نامناسب و مناسب از یکدیگر تمییز و تشخیص دهند و نیازمند کنترل مستقیم از سوی والدین هستند؛ اما این کنترل نمی‌تواند به صورت مستمر صورت بگیرد از طرفی رهاشدن در این فضا خطراتی به همراه دارد.

حفاظت از کودکان اینترنت در کشور‌ها با وضع قوانین سختگیرانه

با پررنگ شدن استفاده از اینترنت در سراسر جهان کشور‌ها به سمت وضع قوانینی رفتند تا فضای مناسب تری جهت استفاده کودکان و نوجوانان فراهم کنند. 

در سنگاپور قوانینی برای مقابله آزار آنلاین کودکان در نظر گرفته شد، طبق این قوانین پلتفرم‌های آنلاین موظف هستند در صورت گزارش محتوای مخرب اقداماتی انجام دهند و سیستم‌هایی مانند فیلتر‌های مختلف برای محافظت از کودکان به کار گیرند.

فرانسه

فرانسه تولیدکنندگان موبایل و رایانه مانند اپل و ... را وادار می‌کند گزینه‌ای برای محدودکردن دسترسی کودکان به اینترنت را برای والدین فراهم کنند. این قانون به طور کاملاً واضح استفاده و جمع آوری اطلاعات شخصی کاربران زیر سن قانونی را برای مقاصد تجاری مانند بازاریابی مستقیم ممنوع کرده است.

هند

کشور هند دستورالعملی را برای معلمان و والدین درباره ایمنی بازی‌های آنلاین صادر کرده است. طبق این دستورالعمل خرید دراپ‌های بازی بدون تاییدیه والدین مجاز نیست و باید از روش‌های پرداخت با رمز یکبار مصرف استفاده شود. والدین و معلمان باید به کودک آموزش دهند تا حریم خصوصی خود را در فضای آنلاین محافظت کنند.

استرالیا

استرالیا پیش نویس قانونی را ارائه کرده تا شبکه‌های اجتماعی را وادار کند برای کاربران کمتر از ۱۶ سال رضایت والدین را دریافت کنند. به این ترتیب استرالیا نیز به جمع کشور‌هایی می‌پیوندد که مشغول کنترل سنی شبکه‌های اجتماعی هستند و تلاش دارند قدرت شرکت‌های فناوری بزرگ را کنترل کنند.

چین
چین اقداماتی سختگیرانه علیه شرکت‌های فناوری بزرگ را آغاز کرد که پلتفرم‌های بزرگ باید به طور مرتب میزان حفاظت سایبری از افراد زیر سن قانونی را ارزیابی کنند تا محیطی سالم برای آنها فراهم شود. چین قوانینی برای محدود کردن وقت گذرانی افراد زیر ۱۸ سال در بازی‌های ویدئویی نیز وضع کرد و مدت زمان مجاز برای این گروه سنی را به ۳ ساعت در هفته کاهش داد.

ایران و اینترنت کودکان

سال گذشته در کشور ما با راه‌اندازی سرویس اینترنت کودک و نوجوان (سرویس ۴۵۶) برای خانواده‌ها سه روش به‌منظور حفاظت از کودکان در فضای مجازی فراهم کرد که نخست با شماره‌گیری #۴۵۶*، دوم از طریق سایت و سوم از طریق اپلیکیشن ۴۵۶ این امکان برای خانواده‌ها فراهم‌شده تا دسترسی کودکان و نوجوانان خود به اینترنت را متناسب با سن و شرایط هر کدام تعریف و مدیریت کنند. زیرا حفاظت از کودکان در محیط اینترنت نیازمند تلاش هماهنگ والدین، تولیدکنندگان، ارائه‌کنندگان خدمات و قانونگذاران است. 

فراهم سازی فضای مجازی ویژه کودکان و نوجوانان در چارچوب فرهنگ 

در دولت سیزدهم صیانت به منظور ایجاد شرایط مناسب برای استفاده مفید، سالم کودکان و نوجوانان از فضای مجازی و مراقبت از آنان در برابر آسیب‌های ناشی از آن انجام می‌شود. از جمله اهداف اجرای طرح صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی می‌توان به فراهم سازی فضای مجازی ویژه خردسالان، کودکان و نوجوانان در چارچوب فرهنگ اسلامی-ایرانی برای استفاده مناسب از فضای مجازی و پیشگیری از آسیب‌های احتمالی آن اشاره کرد.

عیسی زارع پور وزیرارتباطات و فناوری اطلاعات با توجه به اینکه حوزه کودک و نوجوان در فضای مجازی حوزه بسیار مهمی است، اما آن‌چنان‌که باید و شاید به آن پرداخته نشده است گفته بود که سابقه بحث حفاظت از کودکان در فضای مجازی قریب به دو دهه است که در دنیا دنبال می‌شود و در اواخر دهه هشتاد و اوایل دهه نود هم فعالیت‌های خوبی در کشور انجام شد البته در ادامه کمتر به این حوزه توجه شده است و اقدامات انجام شده یا کافی نبوده یا متناسب با چارچوب‌های فرهنگی کشورمان نبوده است.

تکالیف در نظر گرفته‌شده در سند صیانت از کودکان در فضای مجازی، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف شده تا با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر نهاد‌های فرهنگی یک محیط امن در فضای مجازی برای کودکان فراهم کند تا آنها کمتر در معرض محتوا‌های نامناسب قرار گیرند. همچنین فراهم سازی محیط امن متناسب با سن و محتوایی که در اختیار کاربر قرار می‌گیرد، از دیگر تکالیف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است که با همکاری خیلی خوب خانواده ارتباطات کشور و در رأس آن اپراتور‌های تلفن همراه این امکان فراهم شده است.

سند صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی یکی از مهمترین سند‌هایی است که در راستای تاکیدات مقام معظم رهبری در مورد رها بودن فضای مجازی تدوین شده است

سند صیانت از کودکان در فضای مجازی
سند صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی یکی از مهمترین سند‌هایی است که در راستای تاکیدات مقام معظم رهبری در مورد رها بودن فضای مجازی تدوین شده چرا که بر آسیب پذیرترین بخش جامعه که کودکان هستند تاکید داشته و برای کاهش آسیب پذیری در این حوزه موثر است. 

سند حمایت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی، از سال ۱۳۹۸ در دستور کار شورای عالی فضای مجازی قرار گرفته بود تا به واسطه آن اینترنت کودکان از اینترنت عمومی جامعه مستقل شود و هم تولید محتوای گسترده‌ای مخصوص کودکان و نوجوانان در فضای اینترنت انجام شود سند صیانت از کودکان در فضای مجازی خردادماه سال ۱۴۰۰ به تصویب رسید. 

این سند مصوب شورای عالی فضای مجازی خالق الگوی ملی برای نظم بخشی حقوقی و مدیریت فضای مجازی در ارتباط با کودکان و نوجوانان ایرانی است؛ و اصل این سند، ایجاد محیط مجازی صیانت شده برای کودکان و نوجوانان است.

کلام آخر 

محافظت از کودکان و نوجوانان در فضای اینترنت لازم و ضروری است و باید همه نهاد‌های مربوطه از جمله وزارت ارتباطات و شورای عالی فضای مجازی و وزارت فرهنگ پای کار باشند، اما این نقش پررنگ والدین است که می‌تواند نتیجه مطلبوب را ارائه دهد و از آن مهم‌تر آموزش به کودکان و نوجوان از سوی خانواده و معلمان نکته پررنگی است که باید به صورت ویژه به آن پرداخت.

منبع: آنا

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • آلفایی‌ها هنوز به دنیا نیامده، پیج اینستاگرام دارند
  • کشور‌های مختلف برای محافظت از کودکان چه کردند؟
  • (ویدئو) سکانسی از قسمت جدید افعی تهران در فضای مجازی وایرال شد
  • لایحه حفاظت از داده‌های شخصی در کمیسیون حقوقی دولت تصویب شد
  • ببینید/ ایران از واقعیت تا فضای مجازی
  • خسرو غفوریان کیست؟
  • زبان طنز نیشدار است
  • پرطرفدارترین تیم فوتبال ایران با روایت صفحات مجازی
  • فرد هتاک فضای مجازی دستگیر شد
  • فرد هتاک فضای مجازی در چالوس دستگیر شد